Zorgvuldig op zoek naar 'wat lichter'


KAMPEN - Het orgel van de Burgwalkerk krijgt volgend jaar een grote onderhoudsbeurt. Ook wordt het opnieuw geschilderd. 'We willen van dat hele donkere af.'.

Als er één instrument is waar klank en beeld elkaar beïnvloeden, dan is het wel een kerkorgel. Vandaar dat er zeer behoedzaam toegewerkt wordt naar een nieuwe kleurstelling van het befaamde Zwier van Dijk orgel in de Burgwalkerk.

'Over een week of drie, vier zijn de definitieve plannen klaar en kunnen we die weer voorleggen aan de welstands- en monumentencommissie’, vertelt voorzitter van het college van kerkrentmeesters Okke Pol. 'We hopen in het eerste kwartaal van volgend jaar de vergunning te krijgen en de onderhouds- en schilderbeurt uit te voeren.'

Aanleiding voor de schilderplannen is de noodzakelijke onderhoudsbeurt van het orgel. De laatste keer is inmiddels al weer zo’n dertig jaar geleden. Van binnen en van buiten wordt het hele orgel schoongemaakt. Alle pijpen gaan eruit en het hele mechaniek wordt grondig gereinigd en waar nodig vernieuwd.

Vertelt Pol: 'In het kerkbestuur hebben we toen tegen elkaar gezegd dat we het orgel dan ook wel een iets andere kleur konden geven. Twee jaar geleden hebben we de hele kerk geschilderd, nu is het orgel aan de beurt.'

Wat wordt de nieuwe kleur? Die wordt een stuk lichter. Het uit 1876 daterende orgel is weliswaar nooit in lichte kleuren geschilderd geweest, maar de huidige kleurstelling is ook niet origineel.

De kleurgeschiedenis van het orgel telt veel hiaten en aannames. Volgens mondelinge overlevering is de orgelkas oorspronkelijk wit geweest. Op een foto uit 1930 evenwel oogt het orgel zwart of bruin en in 1943 zou de kas bruin geschilderd zijn.

Onderzoek heeft uitgewezen dat zich onder de eikenhoutkleur op het hoofdwerk ook nog wortelnotenimitatie en notenhoutimitatie bevindt. Het rugwerk heeft alleen eikenhoutimitatie op zich. Dit rugwerk is overigens pas in het midden van de vorige eeuw aangebracht.

Dom van Utrecht

'We willen van dat hele donkere af', zegt Pol. 'Maar de nieuwe kleuren moeten wel historisch verantwoord zijn. Bovendien moeten de klankkleur van het orgel en de kleur van de orgelkas met elkaar in harmonie zijn.'.

Gekeken wordt bijvoorbeeld naar het orgel in de Dom van Utrecht. Dat heeft ook lichte orgelkassen met daaronder een donkergekleurd houten preekgestoelte. Die opstelling lijkt op wat het kerkbestuur voorheeft met het orgel in de Burgwalkerk. Natuurlijk wordt ook al het bladgoud vernieuwd en alle accenten goed aangegeven.

De onderhouds- en verfbeurt kost ongeveer 50.000 euro. In de kerk zamelt men al geruime tijd hier geld voor in, onder meer door de verkoop van kaarsen en cd's. Tijdens het werk aan het orgel gaan de diensten door - de begeleidende muziek komt dan uit een vleugel.

Bron: De Stentor, 29 november 2006