Loden pijp nekt orgel Hoeksteen


IJSSELMUIDEN - De machtige arm van Europa reikt ook tot in hartje IJsselmuiden, zo blijkt. Dankzij nieuwe regelgeving vanuit Brussel mag het hervormd centrum De Hoeksteen haar nieuwe kerkorgel wellicht niet plaatsen. De richtlijn verbiedt het gebruik van lood in elektrische apparaten: het kerkorgel van de Hoeksteen voldoet aan beide criteria.

Het was nog wel zo’n mooi plan, met heuse oecumenische inslag. De ruim 1800 pijpen voor het kerkorgel zijn namelijk afkomstig uit een rooms-katholieke kerk in Arnhem. Het bisdom Utrecht heeft verleden jaar toestemming gegeven voor de verkoop van de pijpen onder uitdrukkelijke voorwaarde dat ze alleen gebruikt worden in een orgel waarvoor een serieuze bestemming is.

De Hoeksteen toonde zich serieus geïnteresseerd en het bisdom gaf toestemming tot verkoop aan het hervormd centrum in IJsselmuiden. Maar de nieuwe Europese richtlijnen dreigen nu de mooie plannen te doorkruisen. Juist op het moment dat orgelbouwer Kaat en Tijhuis bezig gaat om de pijpen in te bouwen in het orgel voor De Hoeksteen, zeggen deze richtlijnen dat in elektrische apparaten geen lood verwerkt mag zijn. En het orgel in De Hoeksteen wordt straks elektrisch aangedreven.

Voordat de richtlijnen van kracht worden - 1 juli - wil de orgelcommissie van De Hoeksteen en de Kamper orgelbouwer contact opnemen met de organisatie van orgelbouwers in Nederland. Het kritische punt bij de nieuwe verordening is dat door de orgelpijpen wind wordt geblazen waardoor looddeeltjes in beweging kunnen komen. Orgelpijpen bestaan voor een groot gedeelte uit lood. Wanneer handmatig wind door de orgelpijpen wordt geblazen zoals vroeger het geval was mogen de lodenpijpen wel gemonteerd worden.

Maar niemand wil toch terug naar de tijd dat een kerkorgel handmatig van wind voorzien moest worden. De gedachte van de Europese commissie is even gezocht als wonderlijk. We zouden het zelf nooit gedacht hebben’, zegt Henk van der Weerd, de vaste organist van De Hoeksteen.

De bouw van het 27 registers tellende orgel gaat gewoon door en is zelfs in een stroomversnelling gebracht door het aantrekken van extra personeel. Eind dit jaar is het orgel klaar. De bouwkosten zijn nog niet exact bekend.

Bron: De Stentor, 11 mei 2006