Indrukwekkende metamorfose kerkorgel Noorderkerk

Dit orgel bespelen is een feest


KAMPEN - "Het artistieke gezicht van het orgel is tevoorschijn gekomen. De klanken zijn veel zuiverder. Dit is een verbetering van meer dan honderd procent." Organist Hette Meijering van de Noorderkerk in Brunnepe komt superlatieven tekort om de metamorfose die het kerkorgel onderging te beschrijven.

Aankomende zaterdag kunnen kerkleden en belangstellenden al van het gerestaureerde orgel genieten tijdens een inloopmiddag die duurt van 13.30 tot 16.00 uur. Wie wil kan zelf plaatsnemen achter het orgel. Om 17.00 uur geeft orgeladviseur Stef Tuinstra, betrokken bij de restauratie, een concert. Zondag wordt het orgel voor het eerst weer bespeeld tijdens een eredienst.
Het orgel, dat er twee registers bij kreeg, werd samen met de kerk onder handen genomen. De blank eiken kleur maakte plaats voor roomwit en ook werd er bladgoud aangebracht. Het past prima in het opnieuw beschilderde kerkinterieur dat met liefst vier verschillende tinten blauw, zacht geel en oker fris oogt en tegelijkertijd een behaaglijke sfeer uitstraalt.
Maar minstens zou belangrijk is dat het orgel niet langer meer een allegaartje is. Het oude orgel uit 1982 had een indringende bastoon en de klanken die het voortbracht harmonieerden niet echt met elkaar. Dat is nu verleden tijd. Leden van de kerkenraad kwamen op het geluid af toen Meijering er een keer proef speelde en kenden het niet weer. "Ik vind het een feest om op dit orgel te spelen. Het orgel is veranderd van een grauwe gans in een mooi zwaan", typeert de organist de gedaanteverwisseling met een metafoor.
Hij had niet verwacht dat zo'n verbetering mogelijk was. "Het had best gekund dat de adviseur Stef Tuinstra had gezegd dat veel meer dan een kwaliteitsverbetering van vijftuin procent en de boel een beetje oppoetsen er niet in zat." Dat dit anders uitpakte mag volgens Meijering voor een groot deel worden toegeschreven aan orgelfirma Kaat & Tijhuis. Het bedrijf wilde met het orgel haar visitekaartje afgeven en nam een flink deel van de kosten voor eigen rekening.
Verder werd een deel betaald uit een legaat van een jong overleden kerklid, bestemd voor het orgel. Het geld is gestoken in de twee nieuwe registers.

Schnitger
Bijzonder is ook dat de pijpen van de Bazuin, Tromppet en Dulciaan replica's zijn van het orgel van de kerk in het Groninger Uithuizen. Dat orgel werd vervaardigd door de meesterknechten van de vermaarde Duitse orgelbouwer Arp Schnitger, die eveneens voor het orgel in de Grote Kerk in Zwolle tekende. "Orgels van Schnitger gelden als de Rolls Royces onder de orgels. Er is niet op dit orgel bespaard", aldus een enthousiaste Meijering, die in dit verband eveneens heet kerkbestuur wil bedanken. "Het bestuur heeft gekozen voor een maximale verbetering."

Bron: De Brug, 24 april 2007