Willem Hendrik Zwart

Willem Hendrik Zwart werd in 1925 in Zaandam geboren. Van zijn vader, Jan Zwart, ontving hij zijn eerste lessen. Vervolgens studeerde hij aan de Conservatoria te Amsterdam en Utrecht bij onder meer Simon C. Jansen, George Stam, Stoffel van Viegen en Willem Mudde.

Na organist te zijn geweest in Coevorden en Groningen werd hij in 1954 aangesteld als organist van de Bovenkerk, als opvolger van Gradus Wendt.

In 1992 kreeg Willem Hendrik Zwart de erepenning in goud van de stad Kampen. In 1993 werd hij geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheidingen kreeg hij voor zijn arbeid die hij heeft verricht om Kampen de bekendheid van orgelstad te geven

In 1990 bereikte Willem Hendrik Zwart de pensioengerechtigde leeftijd, maar vanwege zijn uitmuntende orgelspel werd zijn contract met 5 jaar verlengd. In 1995 is hij opgevolgd door Ab Weegenaar.
Tijdens een orgelconcert in de Bovenkerk in 1996 Willem Hendrik Zwart onwel. Later zou blijken dat dit het laatste concert van hem zou zijn geweest. Op 29 april 1997 is Willem Hendrik Zwart overleden (op de leeftijd van 71 jaar).

Aanvullende informatie over Willem Hendrik Zwart is te vinden op de volgende website:
De Ambassadeur van Kampen